Zanzibar

Zanzibar, gelegen aan de oostkust van Afrika, wordt beschouwd als één van de juwelen in de Indische Oceaan. Natuur en geschiedenis gaan er hand in hand. Bezoek het historische Stone Town of geniet van de zon op één van de paradijselijke stranden die het eiland rijk is, ontdek de lokale fauna, duik in kristalheldere wateren of gebruik het eiland als uitvalsbasis voor safari’s in de spectaculaire natuurparken van Tanzania. Wat u ook kiest, Zanzibar is de ideale plek voor uw vakantie!

Zanzibar, juweel van de Indische oceaan

Zanzibar, gelegen aan de oostkust van Afrika, wordt beschouwd als één van de juwelen in de Indische Oceaan. Natuur en geschiedenis gaan er hand in hand. Bezoek het historische Stone Town, door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard, of geniet van de zon op één van de paradijselijke stranden die het eiland rijk is, ontdek de lokale fauna (rode colombo-aap), duik in kristalheldere wateren of gebruik het eiland als uitvalsbasis voor safari’s in de spectaculaire natuurparken van Tanzania. Wat u ook kiest, Zanzibar is de ideale plek voor uw vakantie.

Zanzibar is een autonome staat binnen Tanzania en bestaat uit drie grote eilanden: Unguja (of Zanzibar), Pemba en Mafia Island.

De geschiedenis van Zanzibar

Het eiland Zanzibar was aantrekkelijk voor veel beschavingen aangetrokken zoals de Assyriërs, Egyptenaren, Feniciërs, Grieken en, veel later, de Portugezen, Duitsers, Britten en ook Nederlanders ten tijde van de VOC, allen op zoek naar nieuwe markten, avonturen en nieuw te ontdekken gebieden. De Perzen dreven handel met de Kameroense Bantu stam waardoor de Swahili taal en cultuur werden ontwikkeld. Zanzibar was een krachtig handelscentrum, vooral dankzij de specerijen- en slavenhandel.

Met de komst van de Portugezen in de zestiende eeuw verslechterde de positie van Zanzibar. In de zeventiende eeuw veroverde de Sultan van Oman het eiland en introduceerde de islam als nationale religie. De islam wordt tot op de dag van vandaag beoefend door een groot deel van de bevolking van Zanzibar.

Tegen het einde van de negentiende eeuw werd Zanzibar een Brits protectoraat, het werd onafhankelijk in 1968. Een jaar later echter vormde Zanzibar samen met Tanganyika de nieuwe staat Tanzania.