Selous

Selous is één van de grootste fauna- en gamereserves ter wereld. Het Selous Game Reserve ligt in het zuiden van Tanzania, aan de oostkust van Afrika. Het werd vernoemd naar een beroemde Britse jager op groot wild en natuurbeschermer, Sir Frederick Selous. Het is door UNESCO aangewezen als reservaat en een World Heritage Site sinds 1982 vanwege de zeer diverse wilde en ongerepte natuur. De grote aantallen en de diversiteit aan dieren die je te zien kunt krijgen, maken Selous uniek.

 

WAAROM KIES JE VOOR HET SELOUS GAME RESERVE?

Selous is het enige wildreservaat in Oost-Afrika waar je off-road mag rijden, in tegenstelling tot de nationale parken. Daardoor mag je in Selous rijden waar je wilt waardoor je dicht bij de dieren kunt komen. Selous is nog altijd ongerept en puur natuur, er lopen geen asfaltwegen doorheen.

>Door de immense Rufiji rivier die door het gebied stroomt, is er in Selous een zeer gevarieerd landschap ontstaan van dichtbeboste gebieden, rivieren met grote zandbanken, meren en zeer open gebieden. Dichtbij het Africa Safari Camp is een hotspring met een meertje waarin je kunt zwemmen in water met een temperatuur van 37 graden Celsius. Dieren houden niet van thermaal water en blijven op afstand. Na een heerlijk bad onder de warme waterval kun je je safari voortzetten.

In Selous lopen meerdere rivieren waar de dieren gemakkelijk voedsel en water kunnen vinden. Je kunt ze daar dan ook gemakkelijk bekijken. Daarnaast is de ongelooflijke verscheidenheid aan vegetatie rond de rivieren heel bijzonder.

Wij vinden het heel belangrijk dat ons kamp ligt in een gebied, de zogenaamd fotozone, waar jagen verboden is. De dieren weten en voelen dat ze daar veilig zijn. De regering controleert streng op het naleven van dit jachtverbod.

Selous ligt niet zo ver van de Indische Oceaan waardoor het een vriendelijk en mild klimaat heeft, het is er nooit te koud of te warm.

 

HET SELOUS GAME RESERVE

Selous is één van de grootste fauna- en gamereserves ter wereld. Het Selous Game Reserve ligt in het zuiden van Tanzania, aan de oostkust van Afrika. Het werd vernoemd naar een beroemde Britse jager op groot wild en natuurbeschermer, Sir Frederick Selous. Het is door UNESCO aangewezen als reservaat en een World Heritage Site sinds 1982 vanwege de zeer diverse wilde en ongerepte natuur.

In totaal beslaat het park een oppervlakte van 54.600 km2 en heeft het extra bufferzones. Permanente bewoning door mensen of het bouwen van huizen zijn niet toegestaan binnen het reservaat. De Wildlife Divisie van het Tanzaniaanse ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Toerisme houdt zorgvuldig toezicht op alles wat het reservaat inkomt of uitgaat.

De grote aantallen en de diversiteit aan dieren die je te zien kunt krijgen, maken Selous uniek. Olifanten, nijlpaarden, Afrikaanse wilde honden, hyena’s, giraffen, buffels en krokodillen zijn relatief gemakkelijk te vinden en fotograferen. Neushoorn en luipaard zijn er wel maar worden niet altijd gespot. Ook voor de vogelliefhebber is er veel te zien: Selous herbergt meer dan 260 vogelsoorten. Kenners beschrijven Selous als de beste locatie voor een safari.

In het park zijn twee interessante plaatsen: de Rufijirivier die uitmondt in de Indische Oceaan tegenover Mafia Island, en de Stiegler Gorge, een kloof van 100 meter diep en 100 meter breed. Verder zijn er gebieden met grasland, typische acaciasavannes en uitgestrekte Miombo bossen. Neem uw zwemkleding mee voor een duik in de heetwaterbronnen met een meertje.

De sectie Selous Mtemere heeft toestemming om off-road met open auto’s te rijden, een bushwandeling of bootsafari te maken of één van de dorpen te bezoeken. Zelfs op drukke dagen kom je weinig mensen tegen. Je hoeft niet ver in Selous te rijden om van de diversiteit van de natuur te genieten. Kortom, Selous is uniek.

 

BIG FIVE
AFRIKA = DE BIG FIVE

Deze term is een uitdrukking van jagers uit lang vervlogen tijden toen er werd gejaagd op de gevaarlijkste dieren: leeuwen, olifanten, witte en zwarte neushoorns, buffels en luipaarden.

Tegenwoordig staat de big five voor de vijf diersoorten waarvan iedereen thuis graag foto’s wil laten zien:

Olifant: Afrikaanse olifanten leven meestal in groepen in de buurt van de rivier. De olifant is het langstlevende dier op aarde, erg sterk en daarnaast bijzonder intelligent. Een volwassen olifant eet tot wel 250 kg gras per dag en kan tot 5000 kg wegen. Een olifant wordt tussen de 60-70 jaar oud.

Luipaard: hét toonbeeld van raffinement. Hij drijft met veel geduld zijn prooi in het nauw en valt dan snel en explosief aan. Zijn favoriete gerecht is de impala maar zijn maaltijd kan bestaan uit van alles, van insecten tot zebra’s.

Buffel: de Afrikaanse koe is de enige wilde koe die ook oorspronkelijk uit Afrika komt. De twee gekrulde hoorns komen zowel bij het mannetje als het vrouwtje op het voorhoofd samen in een massief blok. De buffel is een echt groepsdier en de kuddes kunnen bestaan uit soms wel duizenden exemplaren. Ze kunnen agressief zijn, zeker als ze hun kalfjes willen beschermen.

Leeuw: de leeuw leeft in grote groepen van ongeveer dertig leeuwen. Een groep omvat vier tot twaalf vrouwtjes die familie zijn van elkaar. De leeuw heeft zijn eigen territorium dat soms wel 400 km2 beslaat. Zijn favoriete maal bestaat uit gnoes, impala’s, zebra’s en buffels. Wist je dat de leeuw “bot vangt” bij vier van de vijf jachtpartijen?

Neushoorn: door de jacht op zijn hoorns is de neushoorn de meest bedreigde diersoort in Afrika. De hoorn is opgebouwd uit haar en is helaas zeer populair in Aziatische landen. Er zijn witte en zwarte neushoorns maar de witte neushoorn is helemaal niet wit. Het woord wit is een verbastering van het woord wijd. Bij de witte neushoorn is de bek wijder ofwel breder dan bij de zwarte. Wist je dat de neushoorn slecht kan zien, maar des te beter kan ruiken?

 

En dan hebben we nog de Little Five, minder bekend maar ook erg leuk. Tijdens de bushwalk maak je er kennis mee: de mierenleeuw, olifant spitsmuis, panterschildpad, neushoornkever en roodsnavelbuffelwever.

En wat dacht je van de Ugly Five, mooi van lelijkheid: knobbelzwijn, maraboe, wildebeest, hyena en gier. Wist je dat de hyena de sterkste kaken heeft en de wilde hond de beste jager is? Dat het nijlpaard groter is dan een leeuw en gevaarlijker dan de buffel of de krokodil met zijn enorme kaken? Allemaal prachtige dieren die echter niet tot de big five worden gerekend omdat er niet op gejaagd werd.

Naast al deze dieren zijn er nog enorm veel andere dieren te spotten zoals giraffen, zebra’s, jakhalzen, meer dan 440 vogelsoorten, reptielen, insecten. Te veel om op te noemen.

Zolang je in de safariauto blijft en de instructies opvolgt van de ranger of gids zijn deze dieren niet gevaarlijk en is het vooral genieten. Afrika is het paradijs op aarde voor alle wild life!