Over Selous

Waarom kies je voor het Selous Game Reserve?

Selous is het enige wildreservaat in Oost-Afrika waar je off-road mag rijden, in tegenstelling tot de nationale parken. Daardoor mag je in Selous rijden waar je wilt waardoor je dicht bij de dieren kunt komen. Selous is nog altijd ongerept en puur natuur, er lopen geen asfaltwegen doorheen.

>Door de immense Rufiji rivier die door het gebied stroomt, is er in Selous een zeer gevarieerd landschap ontstaan van dichtbeboste gebieden, rivieren met grote zandbanken, meren en zeer open gebieden. Dichtbij het Africa Safari Camp is een hotspring met een meertje waarin je kunt zwemmen in water met een temperatuur van 37 graden Celsius. Dieren houden niet van thermaal water en blijven op afstand. Na een heerlijk bad onder de warme waterval kun je je safari voortzetten.

In Selous lopen meerdere rivieren waar de dieren gemakkelijk voedsel en water kunnen vinden. Je kunt ze daar dan ook gemakkelijk bekijken. Daarnaast is de ongelooflijke verscheidenheid aan vegetatie rond de rivieren heel bijzonder.

Wij vinden het heel belangrijk dat ons kamp ligt in een gebied, de zogenaamd fotozone, waar jagen verboden is. De dieren weten en voelen dat ze daar veilig zijn. De regering controleert streng op het naleven van dit jachtverbod.

Selous ligt niet zo ver van de Indische Oceaan waardoor het een vriendelijk en mild klimaat heeft, het is er nooit te koud of te warm.

Het Selous Game Reserve

Selous is één van de grootste fauna- en gamereserves ter wereld. Het Selous Game Reserve ligt in het zuiden van Tanzania, aan de oostkust van Afrika. Het werd vernoemd naar een beroemde Britse jager op groot wild en natuurbeschermer, Sir Frederick Selous. Het is door UNESCO aangewezen als reservaat en een World Heritage Site sinds 1982 vanwege de zeer diverse wilde en ongerepte natuur.

In totaal beslaat het park een oppervlakte van 54.600 km2 en heeft het extra bufferzones. Permanente bewoning door mensen of het bouwen van huizen zijn niet toegestaan binnen het reservaat. De Wildlife Divisie van het Tanzaniaanse ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en Toerisme houdt zorgvuldig toezicht op alles wat het reservaat inkomt of uitgaat.

De grote aantallen en de diversiteit aan dieren die je te zien kunt krijgen, maken Selous uniek. Olifanten, nijlpaarden, Afrikaanse wilde honden, hyena’s, giraffen, buffels en krokodillen zijn relatief gemakkelijk te vinden en fotograferen. Neushoorn en luipaard zijn er wel maar worden niet altijd gespot. Ook voor de vogelliefhebber is er veel te zien: Selous herbergt meer dan 260 vogelsoorten. Kenners beschrijven Selous als de beste locatie voor een safari.

In het park zijn twee interessante plaatsen: de Rufijirivier die uitmondt in de Indische Oceaan tegenover Mafia Island, en de Stiegler Gorge, een kloof van 100 meter diep en 100 meter breed. Verder zijn er gebieden met grasland, typische acaciasavannes en uitgestrekte Miombo bossen. Neem uw zwemkleding mee voor een duik in de heetwaterbronnen met een meertje.

De sectie Selous Mtemere heeft toestemming om off-road met open auto’s te rijden, een bushwandeling of bootsafari te maken of één van de dorpen te bezoeken. Zelfs op drukke dagen kom je weinig mensen tegen. Je hoeft niet ver in Selous te rijden om van de diversiteit van de natuur te genieten. Kortom, Selous is uniek.

Voordelen

 • Selous is het grootste wildedierenreservaat van Afrika
 • Selous is het enige park waar off-road gereden mag worden, een unieke ervaring en belevenis
 • Selous is het enige park waar met open safariauto’s gereden mag worden
 • Selous, in oppervlakte net zo groot als de Benelux, is uniek vanwege de zeer gevarieerde vegetatie door de aanwezigheid van rivieren. Je hebt in Selous maar een paar dagen nodig voor je safari waar je in andere gebieden weken nodig hebt.
 • Africa Safari Camp ligt op exact de juiste locatie, je wordt niet teleurgesteld
 • Selous ligt op 250 km van Dar es Salaam, een afstand die met de auto prima te overbruggen is
 • 3-5 vluchten per dag tussen Zanzibar/Dar es Salaam en de landingsstrip Mtemere in Selous
 • De combinatie Selous en strand- en cultuurvakantie op Zanzibar biedt voor elk wat wils
 • Selous is het enige park waar je een bootsafari, bush walk, village tour en game drive met elkaar kunt combineren
 • Selous is ideaal voor een korte safari, maar een langer verblijf is natuurlijk veel mooier
 • Op de camp site bestaat de mogelijkheid tot kamperen

Nadeel

De toegangsprijs is relatief hoog ten opzichte van de andere parken. De reden hiervoor is de beperkte toegankelijkheid waardoor het aantal bezoekers lager is. Er zijn dagen dat we geen enkele andere auto tegenkomen. Daarnaast komt een groot deel van de toegangsprijs daadwerkelijk ten goede aan het behoud van het reservaat. In tegenstelling tot de nationale parken, die eigendom zijn van de Tanzaniaanse regering, wordt Selous beheerd door een stichting.